מהרגע של אבחון המחלה, דרך ההתמודדות עם הטיפולים ועד לניהול שגרת חיים חדשה ביום שאחרי, חולי סרטן נאלצים להתמודד עם לא מעט אתגרים. רובם נדרשים לעבור טיפולים לא פשוטים, חלקם נאלצים להימנע מהמשך של שגרת החיים שלהם ולהרבה מהם נוספת גם טלטלה נפשית לטלטלה הפיזית, שמלווה בקשיים רבים. כדי לסייע להם באותה תקופה ובשעה שהם מתמודדים עם מצב מאתגר במיוחד, האגודה למלחמה בסרטן מעמידה לרשותם של חולי הסרטן מענק מיוחד. אם אתם או אחד מקרוביכם מאובחנים כחולה סרטן ואתם תוהים באיזה מענק מדובר, ובכלל אילו זכויות מגיעות לכם על פי החוק, המאמר הבא הוא במיוחד בשבילכם.
מהו המענק החד פעמי שמגיע לחולי סרטן ואיך מקבלים אותו?
מעבר לכל הזכויות וההטבות המגיעות לחולי סרטן מטעם המדינה, האגודה למלחמה בסרטן מציעה גם מענק חד פעמי, שגובהו נקבע בהתאם למצב החולה ורמת ההכנסה שלו או של הוריו (אם מדובר בקטין חולה סרטן). מטרתו של מענק זה היא לספק סיוע ראשוני לחולי הסרטן שזה עתה אובחנו וזקוקים לסיוע כספי, כדי שיוכלו להתארגן לקראת הטיפולים שהם צפויים לקבל. מענק זה ניתן להם עוד לפני שניתנות הקצבאות האחרות שאותן הם יכולים לקבל מטעם המוסד לביטוח לאומי, והוא איננו מותנה בקבלתן. כדי לממש הטבה זו יש להגיש את הבקשה לקבלת המענק לאגודה למלחמה בסרטן, וניתן להגיש אותה בעזרתה של העובדת הסוציאלית שנמצאת במחלקות האונקולוגיות שבהן מטופל החולה. כאמור, ניתן להגיש את הבקשה אך ורק בתקופת האבחון ולפני קבלת כל הקצבאות האחרות וההטבות השונות הניתנות מטעם המדינה. את טפסי הבקשה ניתן להוריד ישירות מאתר האגודה למלחמה בסרטן בעמוד ייעודי בשם "טפסים לסיוע חומרי". במדריך למימוש זכויות תוכלו לקרוא עוד על המענק עצמו וגם על זכויות נוספות המגיעות לחולי סרטן.
אילו זכויות נוספות מעוגנות בחוק לטובת חולי הסרטן?
אם כן, לרשותם של חולי הסרטן עומדות מספר זכויות, הן מטעם המדינה והן מטעם האגודה למלחמה בסרטן. על פי החוק חולי סרטן עשויים להיות זכאים לקבל קצבאות שונות, כולל קצבת נכות כללית, וגם הטבות רבות, וביניהן פטור ממס הכנסה. כדי לממש זאת יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי בדרישה לקבל את מלוא הזכויות המגיעות לחולי הסרטן על פי החוק ולצרף לכך טופס פנייה מיוחד, שאותו ממלא האונקולוג המטפל.
קצבת נכות כללית
קצבת נכות כללית היא דוגמה לקצבה שמוענקת לחלק מחולי הסרטן. היא מגיעה לחולי סרטן במקרים של נכות כללית (כאשר הנכות עולה על 40 אחוז), במקרים של אובדן כושר עבודה ואובדן היכולת להתברג בתחומי תעסוקה שונים, ואם הכנסותיהם נמוכות מ-60 אחוזים מהשכר הממוצע במשק באותה השנה. כדי לקבוע את אחוזי הנכות יש לעמוד בפני ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי, שתוכל להעריך את מצבם, ובהתאם לכך לקבוע את אחוזי נכותם. חולי סרטן גם זכאים לקבל קצבת שירותים מיוחדים אם מצבם מוגדר כסיעודי, וגם כאן הם נדרשים לעבור בדיקה הבוחנת את יכולתם או אי יכולתם לבצע פעולות שגרתיות (מבחן בשם תלות ADL). גם פטור ממס הכנסה הוא הטבה העומדת לרשותם וניתן לקבל אותו גם רטרואקטיבית. התנאים לקבלתו הם 90 אחוזי נכות ומעלה, ונכות רפואית למשך תקופה של לפחות 185 ימים.
לסיכום
גם שלב האבחון וגם שלב ההתמודדות עם מחלת הסרטן הן תקופות קשות במיוחד, שאף אחד מהצד לא יוכל להבין לעומק את המורכבות שהן מכילות. במיוחד בשביל זה מוצעים הטבות ומענקים מיוחדים שיכולים להקל קצת על התהליך ולסייע לחולי סרטן ולבני משפחותיהם להתמודד. אחת ההטבות העוזרות והחשובות ביותר הוא פיצוי חד פעמי לחולי סרטן שזה עתה אובחנו כחולים, שניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן, ובמידת הצורך כדאי מאוד לברר את הזכאות לקבלתו.