נלחמים בחיידקים: אילו סוגי אנטיביוטיקה קיימים?

האם אי פעם תהיתם מה יש בתוך האנטיביוטיקה שעוזר להדוף זיהומים עקשניים? או מדוע הרופא שלכם רושם לכם סוג מסוים של אנטיביוטיקה על פני אחר? בעולם שבו הרפואה נראית לעיתים קרובות מורכבת ומרוחקת, אנטיביוטיקה היא בין התרופות הנפוצות ביותר. עם זאת, לרבים מאיתנו יש רק מושג מעורפל לגבי מה יש בתוכה או איך היא עובדת. אנטיביוטיקה, אבן יסוד של הרפואה המודרנית, אחראית להצלת חיים רבים מספור מאז יצירתה. כיוון שהיא חלק משמעותי בחיינו, הבנת המרכיבים שלה יכולה לעזור לנו לקבל החלטות בריאותיות טובות יותר.

מהי אנטיביוטיקה?

אנטיביוטיקה היא ממשפחה של תרופות הנלחמות בזיהומים הנגרמים על ידי חיידקים. תרופות אלה פועלות בשתי דרכים עיקריות: הן הורגות חיידקים או מעכבות את צמיחתם. חשוב לציין כי אנטיביוטיקה אינה יעילה נגד זיהומים נגיפיים, כמו הצטננות, שפעת ורוב כאבי הגרון. ניתן לטפל באנטיביוטיקה רק נגד זיהומים חיידקיים.

הפרספקטיבה ההיסטורית

סיפור האנטיביוטיקה החל בשנת 1928 עם גילוי מקרי של פניצילין על ידי אלכסנדר פלמינג. אירוע זה סימן מהפכה ברפואה, והעניק לרופאים נשק רב עוצמה נגד זיהומים חיידקיים. לפני אנטיביוטיקה, זיהומים פשוטים היו עלולים להיות קטלניים. עם גילויה של האנטיביוטיקה, זיהומים רבים שהיו פעם קטלניים הפכו לניתנים לטיפול.

סוגים של אנטיביוטיקה

אנטיביוטיקה מסווגת על פי דרך הפעולה שלה, המבנה הכימי, או ספקטרום הפעילות. להלן הסוגים העיקריים:

בטא-לקטמאז

קבוצה זו כוללת כמה מהאנטיביוטיקות הוותיקות והנפוצות ביותר. הן פועלות על ידי שיבוש דופן התא החיידקי, מה שמוביל למוות התאים. להלן דוגמאות:

  • פניצילינים (למשל, אמוקסיצילין)
  • צפלוספורינים
  • קרבפנמים
  • מונובקטמים

 

טטרציקלינים (למשל, דוקסיציקלין)

טטרציקלינים פועלים על ידי עיכוב סינתזת חלבונים בחיידקים, ומונעים מהם לגדול ולהתרבות. הם משמשים לעיתים קרובות למגוון רחב של זיהומים, מאקנה ועד זיהומים בדרכי הנשימה.

מקרולידים (למשל, אריתרומיצין, אזיתרומיצין)

אנטיביוטיקה זו פועלת גם על ידי עיכוב סינתזת חלבונים. רופאים בדרך כלל רושמים אותם לטיפול בזיהומים בדרכי הנשימה וכמה מחלות המועברות במגע מיני.

אמינוגליקוזידים (למשל, גנטמיצין)

אמינוגליקוזידים פועלים על ידי קשירה לריבוזומים חיידקיים, מה שמוביל לסינתזה חריגה של חלבונים, שהיא קטלנית לחיידקים. הם משמשים לעיתים קרובות בבתי חולים לטיפול בזיהומים חמורים, אבל יכולות להיות תופעות לוואי הכוללת בעיות בכליות ובאוזניים.

Sulfonamides

אנטיביוטיקה זו מעכבת את הסינתזה החיידקית של חומצה פולית, החיונית לצמיחתם ולהתרבותם של חיידקים. היא משמשת לעיתים קרובות עבור זיהומים בדרכי השתן וכמה סוגים של דלקת ריאות.

גליקופפטידים (למשל, ונקומיצין)

גליקופפטידים מעכבים סינתזת דופן תא חיידקית. ונקומיצין, למשל, היא אנטיביוטיקה מוצא אחרון המשמשת כנגד כמה זיהומים חמורים.

אוגמנטין: תרופה משולבת

אוגמנטין הוא שם מותג לאנטיביוטיקה משולבת המכילה אמוקסיצילין (פניצילין) ואשלגן קלאבולנאט. זהו שילוב שעובד כך: בעוד אמוקסיצילין תוקף את החיידקים, אשלגן קלאבולנאט מבטיח כי החיידקים לא יפתחו עמידות לאנטיביוטיקה. האנטיביוטיקה הזאת ניתנת על ידי רופאים לטיפול בזיהומים שונים, כולל סינוסיטיס, ברונכיטיס, דלקות אוזניים, זיהומים בעור, זיהומים בדרכי השתן ועוד. הגישה המשולבת שלה מבטיחה ספקטרום רחב יותר של פעילות ופוטנציאל מופחת לעמידות חיידקית.

השימוש הנכון באנטיביוטיקה

בעוד שלאנטיביוטיקה יש ערך רב בטיפול בזיהומים חיידקיים, שימוש יתר בה הובילו להופעתם של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. חיידקים כאלה יכולים לגרום לזיהומים שקשה, אם לא בלתי אפשרי, לטפל בהם. כדי להילחם באיום זה:

  • להשתמש באנטיביוטיקה רק כאשר ניתנת על ידי איש מקצוע בתחום הבריאות.
  • על המטופלים להשלים את הטיפול כולו, גם אם הם מרגישים טוב יותר לפני סיומו.
  • אין לשתף אנטיביוטיקה או לקחת אותה ללא מרשם.

לסיכום

בתחום העצום של הרפואה, אנטיביוטיקה משמשת כמגן מפני זיהומים חיידקיים. תרופות אלה, המשתרעות על פני טווח מפניצילינים כמו אוגמנטין ועד גליקופפטידים כמו ונקומיצין, נלחמות באיומים חיידקיים שונים. עם זאת, בעוד שהן מגינות עלינו מפני זיהומים שעלולים להיות קטלניים, שימוש לרעה עלול להוביל לחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, ולהוביל לסדרה חדשה של אתגרים. חשוב ביותר לכולם – הן אנשי מקצוע רפואיים והן מטופלים – להבין ולכבד את תפקידיה ומגבלותיה של האנטיביוטיקה. מודעות זו מבטיחה שנמשיך ליהנות מתרופות מצילות חיים אלה תוך שמירה על יעילותן למען הדורות הבאים.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות