הזדמנות להשתתף במיזמים חדשניים: הרשות לחדשנות פרסמה קול קורא

נראה שצמיחתה של מדינת ישראל הייתה כרוכה מאז תחילתה בחדשנות. חדשנות בכל דבר, כולל בהייטק ובכלל. אלא שבכל הנוגע לחדשנות הטכנולוגית באופן ספציפי, ישנה גם פעילות שיטתית ומחושבת לקדם זאת בהתמדה. קידום שנועד לסייע, גם ליזמים וגם לחברה ולכלכלה הישראלית בכלל. במרכז פעילויות אלה עומדת רשות החדשנות ואחד הכלים שבהם היא עושה שימוש לשם כך, הוא הקול הקורא. מה היא הרשות לחדשנות בעצם? ומהו "קול קורא"? כיצד הם משתלבים, לצד עזרים נוספים, לשם קידום החדשנות הטכנולוגית בארץ?

יוזמה לשם שיתוף פעולה

כעקרון, קול קורא הוא הכרזה של גוף כלשהו – במקרה זה רשות החדשנות, שהיא פנייה לציבור באופן שדומה מעט למכרז. אלא שקול קורא מתייחס בעיקר לשיתופי פעולה מיוחדים בין גורמים שונים. תוכלו לעבור על הרשימה באתר הרשות, בכדי להתרשם ישירות מפרסומים אלה. אלה כמה דוגמאות לחטיבות שונות של פעילות של הרשות וקולות קוראים שפורסמו במסגרתן:

  • חטיבת צמיחה וייצור מתקדם – קול קורא בשיתוף משרד החקלאות ופיתוח הכפר, להגשת בקשות סיוע לתוכניות הרצה ("פיילוטים") של חברות הזנק וחברות טכנולוגיה, בתחומי החקלאות.
  • חטיבת ההזנק – קול קורא לתוכניות חדשניות להגדלת ההון האנושי בתעשיות עתירות ידע בישראל. מזמין תאגידים ומוסדות שלא למטרת רווח, להגיש בקשות תמיכה בתוכניות חדשניות להגדלת ההון האנושי בהייטק המקומי.
  • חטיבת תשתיות חדשנות – קול קורא לתוכניות מו"פ באקדמיה, למחקר מקדים בתחומים מועדפים. תיאור הקול הקורא: “הרשות קוראת לחוקרי אקדמיה העובדים על פיתוחים טכנולוגיים הנמצאים בכשל שוק להגיש הצעות לקול הקורא שבמסגרתו תתאפשר הגשה הכוללת הוכחת התכנות יישומית ראשונית במסגרת ההצעה".
  • חטיבה בין לאומית, צמיחה וייצור מתקדם – קול קורא לשת"פ במו"פ ופיילוטים עם מוסדות בריאות בינלאומיים.

חשיבות פרסומי הקול הקורא

חדשנות לא מתקיימת בחלל ריק. היא מחייבת שיתוף פעולה בין גורמים רבים, מסוגים שונים. למעשה, בדרך להצלחה של רעיון חדשני, ניצבים כמעט תמיד לא מעט מכשולים. מעבר מוצלח שלהם, דורש ידע שלא תמיד יש ליזמים או משאבים אחרים שלא עומדים לרשותם. לכן, רשות החדשנות עוסקת לא מעט בשיתופי פעולה ובקידומם. פרסום הקולות הקוראים מהווה בצורה כזו חלק מהמאמץ המתמשך שלה לקדם את החדשנות הישראלית באופן שיטתי. הקול הקורא עשוי לחבר בצורה חכמה ומחושבת, בין גורמים שונים ונבחרים, בכדי להשיג מטרות חשובות.

עוד על הרשות

הרשות לחדשנות או סוכנות החדשנות הישראלית, היא גוף ממשלתי וותיק שנועד לקדם את החדשנות במדינה באופן שיטתי. חשוב לציין, שזו לא רק חדשנות בהייטק. המיקוד הוא על טכנולוגיה, אך חדשנות טכנולוגית עשויה להתבטא אפילו בממטרה פשוטה מפלסטיק. הבאנו דוגמה זו ולא במקרה, מאחר שהחקלאות הישראלית היא מוקד רב שנים לחדשנות טכנולוגית ואף לפריצות דרך בינלאומיות. בין השאר ובעיקר, כפי שזה מתבטא ברכיבים בסיסיים שונים של עולם החקלאות, כגון מערכות השקיה שונות. פעילות הרשות מעבר להיבט הקול הקורא, כוללת בין השאר

  • חממות טכנולוגיות – משמשות כסביבת עזר לפיתוח יוזמות ולקידום היזמים להקמת חברה יציבה סביבן.
  • מענקי מחקר ופיתוח – אשר מסייעים ליזמים ברמה הכספית, שהיא כמובן חיונית למימוש רעיונות. בהמשך הדרך, חלק מהיוזמות הופכות לעסק יציב ואף רווחי. בשלב זה, אותו עסק ישלם לרשות החדשנות תמלוגים, שהם החזר על ההשקעה בו. תמלוגים אלה יופנו בשלב זה לתמיכה ביזמים נוספים וכך תהליך הסיוע לחדשנות הישראלית הופך לתהליך מתמשך, אשר (במידה מסוימת) מממן את עצמו. 

לסיכום

באתר רשות החדשנות מתפרסמים לעתים קרובות קולות קוראים חדשים. כדאי להתעדכן בכך – ייתכן שדרכם תיפתח עבורכם הזדמנות עסקית מעניינת.

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות