לא נותנים לחרדה לנהל אותנו: כל הכלים להתמודדות עם חרדות

הפרעת חרדה היא הסוג המוכר והנפוץ של בעיות נפשיות, המשפיעה על מבוגרים וילדים. הפרעת חרדה הינה תגובת חירום טבעית של הגוף מפני סכנה. מצבי חרדה מופיעים בצורות ובעוצמות שונות, ועשויים לגרום לאי שקט, דופק מואץ, רעד, הזעה וסחרחורת, אך ניתן לטפל בה וללמוד כיצד להתנהל איתה. במאמר שלפניכם פירטנו על הטיפולים הרגשיים וכן טיפים טבעיים להקלה על חרדה.

טיפולים רגשיים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

טיפול קוגניטיבי התנהגותי, או טיפול CBT, נחשב לשיטת טיפול יעילה להתמודדות עם חרדות, המציעה מגוון כלים וטכניקות להתמודדות עם חרדות. במהלך הטיפול מתמקדים במחשבות, ברגשות ובהתנהגות, תוך התרכזות בהווה ובעבודה מודרכת שכוללת לעיתים שיעורי בית בין המפגשים. הטיפול מסייע למטופל להבין כיצד המחשבות עלולות לגרום לחיזוק החרדה, אך באמצעות שינוי דפוסי החשיבה האוטומטיים אפשר להפחית את שכיחות תסמיני החרדה ואת עוצמתה. הטיפול מסייע בזיהוי התנהגויות שמעוררות את החרדה ושינוי שלהן להתנהגויות מיטיבות ומקדמות.

טיפול ביופידבק

טיפול ביופידבק, משוב ביולוגי בעברית, נמצא יעיל להקלה על תסמיני חרדה, הרפיית שרירים והפחתת סטרס. במהלך הטיפול המטופל מחובר לחיישנים חשמליים שעוזרים לקבל מידע על התגובות הפיזיולוגיות של המטופל בזמן אמת, ובעזרת המשוב הפיזיולוגי אפשר לשלוט בשינויים עדינים בגוף המעוררים חרדה. אפשר להיעזר גם באידוי קנאביס, אך הדבר מצריך אישור מיוחד של משרד הבריאות.

טיפים טבעיים להתמודדות עם חרדה

ישנם מספר דברים שאתם יכולים לסגל לשגרת החיים שלכם כדי להתמודד עם החרדה:

  • לתרגל נשימות – כאשר אנחנו נמצאים בחרדה, הנשימות הופכות קצרות ומהירות. כדאי לנסות לקחת נשימות עמוקות וארוכות אשר יוצרות תגובת רגיעה בגוף. תרגול קבוע של נשימות עמוקות יכול להועיל מאוד להפחתת חרדה. אפשר לשבת במקום נוח, לקחת שאיפה ארוכה במשך 4 שניות, להחזיק את האוויר בריאות לרגע ואז לנשוף בעדינות לאורך 4 שניות.  
  • לשפר את אורח החיים – מחסור בפעילות גופנית, מחסור בשינה או צריכה מוגברת של קפאין יוצרים נטייה לחרדה. מומלץ לישון לפחות שמונה שעות בכל לילה, לבצע פעילות גופנית מתונה שאתם אוהבים ולהפחית ככל הניתן את צריכת הקפאין.
  • להגביל זמן למחשבות – חרדה נוטה להימשך לאורך זמן, ומחשבות על חרדה רק מעוררות עוד מחשבות כאלה. כדאי לנסות ולתחום את זמן ההתעסקות במחשבות אלה ולקבוע זמן מוגדר ותחום כדי לחשוב ולנסות לפתור את הדברים שמעוררים חרדה.
  • שימוש בהסחות דעת – כשאדם נמצא בחרדה קשה לו להתרכז בדברים אחרים, לכן כדאי לנסות להשתמש בעזרים חיצוניים כדי להסיט את המחשבה מהחרדה אל דברים אחרים, כמו שמיעת מוזיקה או הקשבה לתחנת רדיו ירושלים, צפייה בתוכנית אהובה, בישול וכל פעולה שתיטיב עם הגוף והנפש ותפיג את החרדה. אפשר גם למצוא מקומות מרגיעים ולשהות בהם, כמו הים, פארק או בית קפה אהוב.
  • תרגילי קרקוע – כשהחרדה גבוהה קשה לנו להיאחז במציאות הקיימת. אחת הדרכים להקל על תסמיני חרדה הינה בעזרת תרגילי קרקוע – תרגילים פשוטים שנועדו להחזיר את המטופל לכאן ועכשיו ולהפחית את רמת החרדה. אפשר לספור את פינות החדר, למנות פריטים בצבע מסוים, לספור בקפיצות של 3 ועוד, עד שמורגשת הקלה.

לסיכום

הפרעת חרדה יכולה לפגוע באיכות החיים של המתמודדים איתה, אך היום ישנם טיפולים רגשיים המסייעים להקל על תסמיני החרדה, כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי או טיפול ביופידבק. כמו כן, ישנם טיפים טבעיים אותם אפשר ליישם באופן עצמאי, כמו תרגול נשימות, שימוש בהסחות דעת כמו מוזיקה וביצוע תרגילי קרקוע, כדי להפחית את רמת החרדה ולהצליח לשמור על תפקוד תקין.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות