לא למטרת רווח אישי: מה מניע קלפטומנים?

אם תהיתם לעצמכם אי פעם מה גורם לאנשים לגנוב, בין אם מחנויות ובין אם מאנשים אחרים, דעו לא תמיד מדובר בעניין נשלט. לא רבים מודעים להפרעת הקלפטומניה, הפרעה נפשית הגורמת לאנשים לגנוב מתוך דחף חוזר וכפייתי. קלפטומניה היא הפרעה העשויה להופיע כבר אצל ילדים, אם כי אין גיל מוגדר לקלפטומניה והיא עשויה להתפרץ גם בקרב מבוגרים. מהי קלפטומניה, מה גורם לקלפטומנים לגנוב ולמה רבים מהקלפטומנים מסרבים לפנות לטיפול מקצועי? כל הפרטים במאמר שלפניכם.

קלפטומניה – מהי?

קלפטומניה היא הפרעה נפשית הידועה גם בשם 'גנבת', מאחר שהתסמין העיקרי של ההפרעה הוא גניבה חסרת שליטה מחנויות וממקומות ציבוריים. תופעת הקלפטומניה, כמו רוב ההפרעות הנפשיות, ותיקה מאוד, אולם היא נכנסה תחת הגדרה בעולם הרפואה רק בתחילת המאה ה-19. הסטטיסטיקות מראות כי אחד מתוך 200 בני אדם הוא קלפטומן, כאשר התופעה רווחת כמעט כפליים בקרב נשים לעומת גברים. הפרעה זו יכולה להתפרץ בכל גיל, ואין זה נדיר לראות ילדים ובני נוער שאצלם כבר התפרצה ההפרעה ולעתים קרובות היא עשויה לאותת על מצוקה נלווית. אנשים קלפטומנים מתקשים לנהל שגרת חיים רגילה ורבים מהם נמנעים מהגעה לטיפול, במיוחד בשל תחושת הבושה הקשה שמלווה אותם.

מה מבדיל קלפטומנים לעומת גנבים אחרים?

אנשים רבים השומעים על הפרעת הקלפטומניה לראשונה בוודאי ישאלו את עצמם מה גורם לאנשים לגנוב מחנויות. גניבה מוגדרת בחוק כעבירה פלילית, אולם יש צורך לעשות הפרדה בין גנבים המבצעים את פעולת הגניבה מתוך כוונות זדון או רווח או ממניעים פליליים אחרים, לבין קלפטומנים. בדרך כלל, קלפטומנים הם אנשים מהשורה אשר יכולים להרשות לעצמם לרכוש את הפריטים שהם גונבים, אך פעולת הגניבה מתבצעת מתוך דחף אימפולסיבי. כמו כן, רוב הקלפטומנים גונבים פריטים שהם כלל לא רוצים או צריכים, והם לרוב גם לא ישתמשו בפריטים אלו אלא ישליכו אותם לאשפה או יחלקו אותם לחברים, לקרובי משפחה או ימסרו אותם לתרומה.

תחושת אשמה ובושה

בדרך כלל, הקלפטומנים ירגישו מתח רב טרם פעולת הגניבה, מאחר שהם יודעים שהם עומדים לבצע מעשה אסור. תחושת המתח תתפוגג לאחר הגניבה ותתחלף בתחושות אחרות, כמו עונג והקלה. אולם, קלפטומנים מודעים היטב למעשה שביצעו והם לא פעם גם ירגישו תחושות של אשמה, בושה, שנאה עצמית וחרטה על מעשה הגניבה.

נוסף על כך, קלפטומנים סובלים מהפרעות נפשיות נוספות, כמו הפרעות חרדה, הפרעות התנהגות, דיכאון, הפרעה דו קוטבית ועוד. נכון לימים אלה, הגורמים לקלפטומניה אינם ידועים אך קיימות שתי השערות בולטות בנוגע לגורם שמביא לדחף לגניבה – התיאוריה הראשונה גורסת שמדובר בהתמכרות הגורמת לדחף בלתי נשלט, והתיאוריה השנייה טוענת שלקלפטומנים יש רמות סרוטונין נמוכות במוחם, מה שמביא להתנהגות האימפולסיבית.

טיפול בקלפטומניה

כאמור, קלפטומנים בדרך כלל נמנעים מטיפול מאחר שהם מרגישים בושה על מעשיהם. עם זאת, טיפול פסיכותרפי עשוי לסייע מאוד לקלפטומנים בהתמודדותם עם ההפרעה, שמונעת מהקלפטומנים לקיים אורח חיים תקין. מומלץ עבור קלפטומנים לגשת לייעוץ מקצועי אצל מומחה מתחום בריאות הנפש כדי לקבל את העזרה הנדרשת, בין אם מדובר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי ובין אם בטיפול תרופתי, או שילוב של השניים.

סיכום

לסיכום, קלפטומניה היא הפרעה נפשית שפוגעת מאוד באיכות חייהם של הסובלים ממנה, בין אם מדובר בילדים, בנערים או באנשים בוגרים. יחד עם זאת, טיפול פסיכותרפי עשוי להיות יעיל ביותר להתמודדות עם ההפרעה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות