מריספרדל ועד אולנזאפין: אילו תרופות קיימות לטיפול בסכיזופרניה?

היום קיימת מודעות גבוהה למחלות והפרעות נפשיות. אחת מהן היא סכיזופרניה, שפוגעת באיכות החיים של המטופל ומחייבת מעקב רפואי צמוד, טיפול תרופתי מותאם ואף אשפוזים פסיכיאטריים במידת הצורך. במאמר שלפניכם ריכזנו מידע מקיף על סכיזופרניה, וכן הסבר על התרופות השונות שנותנים לטיפול במחלה זו.

מהי סכיזופרניה?

סכיזופרניה היא מחלה פסיכיאטרית כרונית המתבטאת בפגיעה בתפיסת המציאות וגורמת למספר תסמינים כמו הזיות, מחשבות שווא ופגיעה בקוגניטיביות. סכיזופרניה מחייבת טיפול ומעקב רפואי שמטרתם לנהל את המחלה ולצמצם את התסמינים והפגיעה שלהם במטופל. הטיפול בסכיזופרניה מכיל מספר תהליכים המותאמים אישית לשלב ולנסיבות בהן המטופל נמצא:

  1. טיפול אקוטי בשלב הקריטי של הסכיזופרניה בשלביה הפסיכוטיים
  2. טיפול מתמשך לתחזוק והרגעת הפסיכוזה
  3. התאמה ושילוב של טיפול תרופתי, רגשי ושיקומי – אתר חיבורים מציג הסבר על התרופות השונות, כדוגמת ריספרדל.
  4. הדרכת המטופל ורשת התמיכה שלו להתנהלות במהלך הטיפול

התרופות לטיפול בסכיזופרניה ניתן לסווג לפי מספר קריטריונים:

  • לפי התאריך השיווק – 'דור ראשון' מתייחס לתרופות הישנות, ו'דור שלישי' לתרופות החדשות יותר
  • לפי מנגנון הפעולה – ישנן תרופות שפועלות על קולטן של דופמין, ותרופות אחרות שפועלות על מנגנונים אחרים או על קולטן של סרוטונין.
  • לפי ההשפעה – תרופות שונות מביאות לתוצאות שונות, ביניהן הרגעה, שינה ומניעה של התסמינים השונים של סכיזופרניה.
  • לפי אופן השימוש – תרופות מסוימות ניתנות בצורת כדור וחלקן בהזרקה לשריר.

יש אנשים המעדיפים לטפל בסכיזופרניה באופן טבעי על ידי נטילת תוספי תזונה, אך במקרים חמורים ההמלצה היא ליטול אחת מהתרופות הבאות, בהתאם להמלצת גורם רפואי:

ריספרדון

ריספרדון משווק בישראל בתור ריספרדל, תרופה אנטי-פסיכוטית מהדור החדש של התרופות הפסיכיאטריות המשמשת לטיפול בסכיזופרניה. היא משווקת בטבליות, תמיסה לשתייה או זריקה, ומסייעת לטיפול בסכיזופרניה והפרעות פסיכוטיות, הפרעה דו-קוטבית בשלב המאניה, מחלות כמו דמנציה המבטאות תסמינים פסיכוטיים וכן טיפול בהתנהגות אלימה או אימפולסיבית.

אולנזאפין

אולנזפין משווק בישראל בתור זיפרקסה, תרופה אנטי-פסיכוטית מהדור החדש של התרופות הפסיכיאטריות, בדומה לריספרדל. הוא משמש לטיפול קצר-טווח בהתקפי מאניה חמורים הקשורים לסכיזופרניה או הפרעה דו קוטבית, וכן מסייע בהקלה על התסמינים האחרים שלהן. 

קלוזאפין

קלוזאפין משווקת בישראל בתור לפונקס כתרופה נוגדת פסיכוזה. היא משמשת לטיפול במקרים חמורים של סכיזופרניה שלא השתפרו לאחר נטילת סוג אחד או שניים של תרופות אחרות. אופן פעילותה לא ברור לחלוטין ולכן חשוב ליטול אותה בהשגחה, אך נראה כי היא פועלת בעיקר על הקולטנים של סרוטונין ודופמין במוח, האחראים על התקפים פסיכוטיים.

קווטיאפין

קוואטיפין משווקת בארץ בתור סרקוול כתרופה אנטי-פסיכוטית מהדור החדש. היא מיועדת לטיפול בסכיזופרניה, מצבי מניה ומצבי דיכאון הקשורים להפרעה דו קוטבית. בהשוואה לנוגדי פסיכוזה מהדור הישן, קוואטיפין גורמת לפחות תופעות לוואי. נטילת התרופה והתאמת הטיפול נעשית על ידי פסיכיאטר, ויש להישאר במעקב רפואי קבוע תוך כדי שימוש בתרופה.

הלופרידול 

משווקת בישראל בתור הלדול, והיא שייכת לדור הראשון של התרופות הפסיכיאטריות כתרופה אנטי פסיכוטית להפחתת תסמינים פסיכוטיים כמו הזיות ומחשבות שווא, וכן כטיפול אחזקתי בקרב חולי סכיזופרניה. יחד עם זאת, לתרופה ישנן תופעות לוואי כמו תנועות לא רצוניות, אז חשוב לשים לב לתופעות אלה ולדווח לרופא במקרה הצורך.

לסיכום

סכיזופרניה היא מחלה שפוגעת בתפקוד הקוגניטיבי והמחשבתי של האדם. בעזרת טיפול רגשי, טיפול תרופתי ורשת תמיכה ניתן להתמודד איתה ולחיות לצד התסמינים בלי שהם ישתלטו ויפריעו לאורח החיים של המטופל. תרופות כמו ריספרסל, לפונקס וסרקוול עשויים להקל על התסמינים של סכיזופרניה ואף לצמצם אותם כדי שלא ישפיעו לרעה על המטופל.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות