שין ספלינט: מה זה ואיך אפשר לטפל בבעיה?

פציעות ספורט אינן תופעה זרה למי מאיתנו שעוסק בפעילות גופנית, בין אם באופן מקצועי ובין אם באופן חובבני. ישנם סוגים רבים ומגוונים של פציעות ספורט, כמו דלקות, פריקות, שברי מאמץ ועוד, כאשר אחת מפציעות הספורט הנפוצות ביותר בקרב ספורטאים היא השין ספלינט. שין ספלינט היא תופעה של כאבים המופיעים באזור השוק, בעיקר בחלקה הפנימי או הקדמי, כתוצאה מפעילות גופנית מאומצת. למה זה קורה, כיצד מאבחנים ואיך אפשר לטפל בשין ספלינט על הצד הטוב ביותר? כל הפרטים במאמר שלפניכם.

מה זה שין ספלינט?

רגע לפני שנפרט לכם את כל מה שחשוב לדעת על שין ספלינט, יש להדגיש כי האמור במאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ואנו ממליצים על כל מקרה לפנות לרופא במקרה שאתם חשים כאבים. באופן כללי, שין ספלינט הינו למעשה מונח המתייחס לכאבים המופיעים לאורכה של עצם השוק, בין אם בצדה הקדמי ובין אם בצדה האחורי. שין ספלינט היא תופעה הידועה בתור אחת מפציעות הספורט הנפוצות והיא אופיינית מאוד לאתלטים ואצנים. כמו כן, היא נגרמת בדרך כלל כתוצאה מעומס יתר, בדומה לשברי מאמץ.

אבחון של שין ספלינט

תהליך האבחון של שין ספלינט, בדומה לתהליך אבחון של פציעות ובעיות אחרות הקשורות במערכת השריר והשלד, מתבצע על ידי למידת ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית של המטופל ועל ידי בדיקה גופנית. הבדיקה הגופנית כוללת תצפית על האופן שבו אתם הולכים ועומדים, בדיקת טווח התנועה של הרגל, בדיקה נוירולוגית ועוד. במקרים מסוימים נדרשת גם עזרה של בדיקות מתקדמות יותר, כמו בדיקות מעבדה ובדיקות דימות (MRI, CT וכדומה), אולם בדיקות אלה יידרשו רק כאשר האבחון אינו ברור.

הגורמים לתופעה

פציעה מסוג שין ספלינט נובעת בדרך כלל מעומס יתר על הרגל. מדובר בטראומה מינורית חוזרת ונשנית המובילה לנזק רקמתי, בעיקר בשרירים הנמצאים על עצם השוק. כמו כן, הפציעה עלולה להיגרם כתוצאה מחזרה מוקדמת מדי לפעילות לאחר פציעה או מנוחה ממושכת, או בגלל עומס יתר באימונים. עומס יתר מתרחש כאשר מתאמנים בעצימות גבוהה ובתדירות גבוהה, ללא זמן מנוחה מספק בין האימונים. נוסף על כל אלו, ישנם גורמי סיכון להופעת השין ספלינט, כמו שימוש בנעליים לא מתאימות (נעליים שלא מספקות תמיכה מתאימה לרגל), חולשת שרירים, ריצה על משטחים רכים מדי או לא אחידים (כמו חול), טכניקת ריצה לקויה ועוד.

דרכי טיפול מקובלות

עבור רוב פציעות הספורט מספיק טיפול שמרני, וכך גם במקרה של שין ספלינט. טיפול שמרני, באופן כללי, כולל בעיקר מנוחה, אם כי לא מדובר במנוחה מוחלטת במיטה (ולמען האמת מנוחה כזו אינה מומלצת כלל) אלא הימנעות מפעולות המאמצות את הרגל הפגועה או פעולות הגורמות לכאב. ככלל, כדאי להימנע ככל הניתן מריצה עד להחלמה של הרגל, אך יש אפשרות להמשיך לבצע פעילות גופנית, כל עוד היא מתונה ואינה מאומצת. במקרה הצורך, יש אפשרות לבצע טיפול כירופרקטי, ומומלץ להתאים נעלי ספורט איכותיות ובולמות זעזועים עם מדרסים כדי להפחית את העומס מהרגל.

סיכום

לסיכום, שין ספלינט אינה תופעה נעימה, אך היא יכולה לקרות לכל אדם העוסק בספורט (ובריצה בפרט) באופן מאומץ. בכל מקרה שבו אתם חושדים שאתם סובלים משין ספלינט, אנו ממליצים לגשת לייעוץ רפואי אצל רופא מומחה שיעניק לכם את הטיפול ההולם ביותר.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות