הטכנולוגיה החדשנית שיכולה לחסוך לכם כסף: הכול על מערכת סולארית ביתית

פאנלים סולאריים הם "העתיד" כבר מזמן! למעשה, זהו "להיט" של ממש מזה לא מעט שנים, אשר זוכה לכותרות בתקשורת ולאימוץ מתרחב בשטח. אך באופן טבעי, עולות שאלות רבות בנידון – מה דרוש בכדי לממש מערכת כזו בפועל? איזו השקעה נדרשת לכך, כספית ובכלל? למי זה מתאים ומתי? בכדי לעשות לכם סדר בדברים, הנה כמה הסברים בסיסיים, תשובות לשאלות חשובות מסוג זה ועוד במאמר שלפניכם.

לרתום את הטבע לטובתכם

עם כל הכבוד למדע, כאשר מיישמים אותו בשטח, לרוב מדובר על מינוף של תופעות טבע קיימות ולא בהכרח המצאות חדשות. המדענים מזהים בעולם שמסביבנו תופעה כזו או אחרת ורותמים אותה לטובת מוצר שימושי לבני האדם. עם זאת, חדשנות מתבטאת בזיהוי התופעות ובעיקר, במציאת הדרכם למנף אותן. לדוגמה: אם מעבירים זרם חשמלי בסוג מוליך מסוים, הוא יתלהט. “להט" זה עשוי לשמש לחימום חדר או להפצת אור. באופן דומה, לפני לא מעט שנים זיהו את התופעה של המרת אור למתח חשמלי. "תא פוטו וולטאי" מנצל זאת כיום, בהמרת אור שמש או כל מקור אור אחר למתח. זו היא טכנולוגיה חדשנית, אשר יש בה פוטנציאל עצום בכל הקשור לאנרגיה. מדוע? משום שהיא הופכת את ה"טריק" המעניין הזה, למערכת שימושית בה ניתן להשתמש בחיי היום יום. למעשה, תחום ספציפי זה של מערכת סולארית ביתית התפתח מאוד בשנים האחרונות. המוצרים הוזלו ושוכללו בהתמדה וזו מגמה שעדיין נמשכת. במה זה מתבטא בפועל?

מערכת סולארית ביתית – כך זה נראה

במערכת סולארית ביתית, נראה לרוב את החלקים הבאים:

  • פאנלים סולאריים – החלק המרכזי במערכת, אשר ממיר את האור למתח. מורכב מתאים בודדים רבים שמחוברים ביחד. אך בפועל, מתבטא מבחינת הצרכן כ"לוח" אחד שטוח.
  • מנגנון קיבוע וכיוון – מחזיק את הפאנל במקומו ובזווית האופטימאלית מול השמש.
  • ממיר מתח – מנגנון אשר מסוגל להפוך את המתח הישר שמפיקים הפאנלים, למתח חילופין סטנדרטי, שדרוש בתוך דירה ממוצעת.
  • מצברים – הלוחות עשויים לייצר חשמל, גם כאשר לא משתמשים בהם בפועל. במקרה זה, ניתן לצבור את החשמל במצברים. מערכות עצמאיות עם מצברים מכונות מערכות off grid. יש גם מערכות שמחוברות לרשת החשמל המקומית (מערכות on grid), עם סידור שבו חברת החשמל רוכשת את החשמל שמייצרים.
  • בקרת טעינה ובטיחות – מנגנונים אלקטרוניים, אשר מנהלים את טעינת המצברים ומבקרים את המערכת מבחינת היבטי בטיחות שונים.

ההשקעה הדרושה

לפני הכול, דרוש מקום פנוי להצבת הלוחות – גג שטוח, גג רעפים או שטח אדמה. זה עשוי להיות גם יישום מסוג שונה למדי, כמו אספקת חשמל לרכב מגורים. בכל מקרה, שימוש בלוחות סולאריים דורש השקעה ברכישת ציוד ראשוני. כמובן, יש גם השקעה לא מבוטלת בלמידת הנושא. היבט נוסף הוא התיאומים השונים מול הרשויות, במידה והם נדרשים בהתאם לנסיבות, למשל חברת החשמל, אם מתכוונים למכור לה את החשמל. או קבלת היתר בנייה, אשר נדרשת עבור מערכות סולארית מעל ל-50 קילוואט. באופן שוטף, יש צורך לבצע תחזוקה בסיסית פשוטה יחסית, שמתבטאת בניקוי הלוחות ובבדיקת מצב תקופתית.

מה תוכלו להרוויח?

לוחות סולאריים לבית הם השקעה לטווח ארוך. באופן מיידי, תוכלו לצרוך מהם חשמל כמובן. בכך, תצמצמו את חשבון החשמל שלכם ואולי אף תבטלו אותו לגמרי. הדבר תלוי ביכולות הלוחות שרכשתם, שטח הלוחות, עוצמת השמש במקום הצבתם ועוד נקודות טכניות. מול חברת החשמל, הסידור הוא כזה שאתם מוכרים חשמל לחברת החשמל ומתקזזים מולה באופן כזה או אחר, בהתאם לסיכום איתה ולנסיבות. מאחר שעלויות חשמל הן הוצאה ניכרת בבית ממוצע, זהו סידור שעשוי להיות אטרקטיבי מאוד. עם זאת, כאמור – יש השקעה ראשונית לא קטנה והתועלת תתבטא בטווח הארוך. 

לסיכום

שימוש בפאנלים סולאריים עשוי לחסוך לכם לא מעט כסף. אמנם זה לא מתאים תמיד ולכל אחד, אך ביישום חכם, זו בהחלט אפשרות שעשויה להיות משתלמת מאוד.

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות