אלופציה אראטה: מה זה ואיך אפשר לטפל בה?

אנשים רבים, גברים ונשים כאחד, סובלים מנשירת שיער ומהתקרחות ברמות שונות. קיימות סיבות רבות שעשויות לגרום למצב של אובדן שיער, ולפעמים מדובר בתופעה הנגרמת כתוצאה ממחלות מסוימות, כמו אלופציה אראטה. על אף שהמחלה הזו שכיחה יחסית, רבים אינם מודעים אליה ולתופעות להן היא גורמת, ולכן במאמר זה נעניק לכם את כל המידע על אלופציה אראטה – מה זה, איך מטפלים ומי עלול לחלות בה. בואו נתחיל!

אלופציה אראטה – מהי המחלה?

אלופציה אראטה, שבעברית נקראת גם 'קרחת אזורית', היא מחלה הגורמת לאיבוד שיער. מדובר למעשה במחלה אוטואימונית, כלומר מחלה שבה המערכת החיסונית תוקפת את הגוף, אך מכיוון במקרה של אלופציה אראטה המערכת החיסונית תוקפת "רק" את זקיקי השיער, לא מדובר במחלה מסוכנת והיא אינה משפיעה על הבריאות הכללית של הלוקים בה. המחלה מתבטאת בהופעת קרחות באזורים שונים בגוף, במיוחד באזור הראש – הפנים והקרקפת. המחלה יכולה לגרום לקרחות קטנות בלבד, אך לעתים המחלה גורמת לאובדן מלא של כל שיער הקרקפת.

הסיבות למחלה וקבוצות סיכון

אלופציה אראטה נחשבת למחלה שכיחה הפוגעת בכ-2% מהאוכלוסייה, וברוב המקרים היא תופיע עוד בגילאי העשרה, כאשר במקרים אחרים היא תתפרץ לאחר גיל 40. הגורם למחלה עוד לא פוענח בצורה ודאית ומדעית, אם כי קיימות סברות והשערות שונות לגורם להתפרצותה כאשר הסברה השכיחה ביותר היא לחץ נפשי, זאת מאחר שנמצא קשר בין לחץ נפשי לבין התפרצותן של מחלות אוטואימוניות. עם זאת, חשוב להדגיש שלא ידוע מהם סיכוייו של אדם בריא לחלות במחלה, אך באופן כללי אדם שכבר חולה במחלה אוטואימונית אחת נמצא בסיכוי גבוהה יותר לחלות במחלה אוטואימונית נוספת. נוסף על כך, ידוע כי התפרצות המחלה אינה קשורה במוצא אתני, וכי שכיחות המחלה זהה בקרב גברים ונשים באותה רמה. כמו כן, המחלה אינה מדבקת.

אבחון של אלופציה אראטה

אז, כיצד מתבצע האבחון של אלופציה אראטה? לרוב, מדובר במחלה שמתבטאת בצורה ויזואלית באופן חד משמעי, כך שהאבחנה מתבצעת על ידי הסתכלות כללית של רופא עור וללא כל בדיקות מיוחדות או פולשניות. לעתים יש צורך לאשש את האבחנה על ידי הסתכלות מדוקדקת יותר בעזרת זכוכית מגדלת ייחודית שמאפשרת לבחון את זקיקי השערה, ובמקרים מסוימים הרופא יבחר לקחת דגישה של עור הקרקפת לצורך בדיקת ביופסיה.

דרכי טיפול

אצל כל מטופל המחלה מתבטאת באופן קצת שונה, ועל כן יש להתאים את הטיפול לכל חולה וחולה באופן ספציפי. רוב המטופלים יחלימו מהמחלה כעבור שנה או כעבור כמה שנים, אם כי ידוע שהמחלה עשויה להופיע שוב אצל מטופלים שהחלימו ממנה. כמו כן, חשוב להזכיר כי לא מדובר במחלה מסוכנת והיא לא משפיעה על מצבו הגופני של החולה או על תוחלת חייו.

לא ידוע על טיפול רפואי שיכול לרפא את המחלה באופן מלא, ובהתאם גם לא ידוע על דרכים למנוע את התפרצות המחלה. הרפואה הקונבנציונלית מציעה טיפול בתרופות ובטיפולים הידועים כמועילים בכל הנוגע לנשירת שיער, אך ההחלטה לגבי ביצוע כל טיפול וטיפול תלויה במצבו של המטופל – משך המחלה, מהו מצב הנשירה, גיל המטופל וכדומה. כמו כן, קיימים גם טיפולים טבעיים מהרפואה המשלימה, שיעילותם לא הוכחה מבחינה מדעית אך רבים מאמינים בהצלחתם. על כל מקרה, אם אתם חולים באלופציה אראטה או חושדים שאתם לוקים במחלה זו, נמליץ לכם לגשת לייעוץ רפואי כדי לאשש את החשדות ולקבל את הטיפול המתאים ביותר שהרופא מציע לכם.

סיכום

לסיכום, אלופציה אראטה היא מחלה הגורמת לנשירת שיער. למידע נוסף ולדרכי טיפול אפשרויות, מומלץ לגשת לבדיקת רופא בהקדם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות