לא יכולים להמשיך בפרויקט הפינוי בינוי: כיצד מתמודדים עם דייר סרבן?

אם אתם מתכוונים ליזום פרויקט פינוי בינוי ונתקלים בדייר סרבן, המאמר הזה מיועד עבורכם. מה זה דייר סרבן וכיצד מתמודדים איתו? כל התשובות לפניכם.

מה זה פרויקט פינוי בינוי?

פרויקט פינוי בינוי הוא תהליך של הריסת מבנים קיימים ובניית מבנים חדשים במקום, שיתרונותיו כוללים שיפור תשתיות, להגדיל את שטח הדירה, להגדיל את השטח המוגן (ממ"ד), להגדיל את מרפסת השמש, לשפר את איכות החיים ולקבל דירה בשווי גבוה מהדירה. יתרון מרכזי נוסף של פרויקט מסוג זה בהשוואה לתמ"א 38 הוא שתכנון המתחם כולו כולל מספר מבנים ומביא התחשבות בצרכי הציבור הנדרשים כגון מבני ציבור, גני ילדים, גינות ושטחים ירוקים וכו'. יש המון יתרונות לפרויקט כזה, אם אתם מתלבטים אם אתם שוקלים האם לבצע פרויקט פינוי בינוי אתם צריכים לקחת כמובן בשיקול שלכם הן את היתרונות והן את החסרונות.

בעלי דירות המעוניינים בפרויקט פינוי בינוי סמוך צריכים לפנות ליזם פינוי בינוי שיבצע את הפרויקט. היזם יחתום את כל הדיירים על הסכם הפרויקט והדיירים יקבלו דירה חדשה ובתמורה יעבירו לu את הזכות לתוספת בנייה של המתחם. בנוסף, היזם יישא בכל העלויות הכרוכות בפרויקט, והדיירים לא צריכים לא צריכים לשאת בהוצאות. במהלך בניית הבניין היזם החדש ישלם לדיירים דמי שכירות עד לסיום הפרויקט והדיירים לשוב לבניין החדש. היזם יהיה אחראי לכל הקשור בפרויקט ויעבוד מול נציגי דיירים מול רשויות מקומיות ואזוריות. הוא יעשה בדיקות הכרחיות וימליץ לוועדה הרלוונטית על אילו מתחמים הוא רואה מתאימים לפרויקט. אם הוועדה אכן תקבל את ההמלצה, היא תיתן ליזום הליך ההיתרים המקל על אישור פרויקטים של פינוי בינוי.

מהם דיירים סרבנים?

בעלי דירות שמסרבים לחתום על הסכמי פינוי בינוי או תמ"א 38. כדי למנוע מצבים שבהם בעלי דירות בודדים מחבלים בפרויקטים מסיבות בלתי סבירות, החוק מגדיר מיהו דייר סרבן שמסרב באופן בלתי סביר. לדוגמה, כאשר העסקה המוצעת כדאית כלכלית והשינויים המוצעים בפרויקט נקבעים על בסיס שווה לכל בעלי הדירות; אם אין נסיבות אישיות שהופכות את העסקה המוצעת לבלתי אפשרית או בלתי הגיונית; אם בעלי הדירות פתרונות חלופיים הם ניתנים או הכרוכים בקשיים הנובעים מנכותו של בן משפחה המתגורר בבניין ובמקרה של בעל דירה בכיר, ניתנים המתאימים לנסיבותיו ועומדים בדיני פינוי בינוי. החוק מגדיר את הפרמטרים של דייר סרבן וכיצד להתנהל מולו.

מה אפשר לעשות כשדייר מסרב לתהליך זה?

כדי להתגבר על הקושי בקידום תוכניות מסוג זה, החליטה המועצה המחוקקת לחוקק חוקים שיקלו על ההתמודדות עם "דיירים סרבנים" וצמצום הסבירות שבכוחם יהיה לסכל את רצון הרוב להתקדם עם תוכנית.

החוקים הללון נועדו לסייע בהתמודדות עם דיירים סרבנים אם ברצונם להקל על פרויקטים של פינוי ובינוי או פרויקטים לפי תקנת תמ"א 38. חוקים אלו מופנים בלשון החוקים הרווחים עבור דיירים סרבנים.

בהתאם לחוק פינוי ובינוי (פיצויים) 2006, כאשר רוב מסוים של בעלי הדירות במתחם המכיל דירה אחת או יותר מסכימים להתקשר עם היזם בעסקה לטובת העסקה – (מוגדר בחוק זה כ-א' עסקה שבה מתחייבים בעלי דירות למכור את זכויותיהם בבניין במטרה להרוס את הבניין ולבנות במקומו בניין חדש באמצעות תוכנית מאושרת (תב"ע) – מי שיסרב באופן בלתי סביר לקדם את הפרויקט עלול להיראות כאחראי בגין נזקים שנגרמו על ידי בעלי דירות אחרים המעוניינים לקדם את הפרויקט.

לסיכום,

במאמר זה למדנו מה זה פרויקט פינוי בינוי ואיך החוק מתייחס לדיירים סרבנים שלא רוצים לקחת חלק בפרויקט.

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות