צהבת ילודים: האם זה מסוכן ואיך מטפלים בתופעה?

הורים טריים? מזל טוב! אין ספק שהתרחבות המשפחה והצטרפותו של תינוק חדש אל התא המשפחתי הוא מאורע מרגש ומשמח, אך הוא עשוי להיות גם רווי חששות ודאגות, במיוחד בכל הנוגע לטיפולים, מחלות ומצבים רפואיים שעשויים להופיע אצל הרך הנולד בשנתו הראשונה. מחלה כזו היא גם צהבת ילודים – מחלה שאינה מסוכנת, אך בעלת תסמינים העלולים לעורר דאגה אצל ההורים הצעירים. מהי צהבת יילודים, מדוע היא שכיחה דווקא בקרב תינוקות שזה עתה נולדו והאם המחלה עלולה להזיק לתינוק? ריכזנו את כל המידע החשוב אודות צהבת יילודים במאמר שלפניכם.

מהי צהבת ילודים?

צהבת ילודים היא אומנם מצב רפואי, אך היא אינה מחלה ובוודאי שלא מחלה זיהומית או קטלנית. למעשה, מדובר בתופעה נורמלית לחלוטין ונפוצה למדי, המופיעה בעיקר בתינוקות רכים שזה עתה נולדו. תינוקות נולדים עם כמות יחסית גדולה של כדוריות דם, אשר מתפרקות לאיטן באופן טבעי ושגרתי בגוף. אחד מתוצרי הלוואי של פירוק זה הוא חומר בשם בילירובין, הגורם להופעת הגוון הצהוב. הבילירובין מסולק מהגוף על ידי הכבד, אולם מאחר שאצל תינוקות רכים הכבד עודנו לא מפותח דיו, תהליך הסילוק עשוי להימשך מספר ימים. בכל אותם מספר ימים התינוק עשוי לפתח גוון צהבהב, מה שכמכונה "צהבת ילודים", אך כלל לא מדובר במחלת הצהבת הזיהומית והמידבקת שכולנו מכירים. עוד על צהבת ילודים תוכלו לקרוא בהרחבה באתר 'איך גדלת', פורטל בריאות ורווחת הילד בקהילה מבית עמותת גושן.

תסמיני צהבת הילודים

לצהבת ילודים אין תסמינים מיוחדים, פרט לתסמין העיקרי של התופעה והוא כמובן שינוי גוון עורו של התינוק לצהוב. ברוב המוחלט של המקרים, גוון עורו של התינוק ישתנה כבר ביום השני או השלישי שלאחר הלידה, כאשר הפנים הם החלק הראשון בגוף בו מתחיל להתפתח הגוון הצהבהב. את צבע העור מוטב לבחון בתאורה טובה, כמו תאורת פלורסנט, אך חשוב לדעת שאצל תינוקות כהי עור יהיה קשה יותר להבחין בצהבת. אם אינכם בטוחים, תוכלו להתייעץ עם רופא.

האם המחלה מזיקה?

רמת בילירובין גבוהה באופן קיצוני עלולה לגרום לנזק מוחי. לכן, חשוב מאוד לבצע בדיקת בילירובין שתאפשר לראות את רמות הבילירובין בגוף בטרם הוא גורם לנזק כלשהו. בדיקת בילירובין מתבצעת באמצעות בדיקת צהבת דרך העור אצל כל תינוק לפני שהוא משתחרר לביתו. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שרמות בילירובין גבוהות בצורה מסוכנת הן נדירות ביותר, וברוב המקרים הצהבת אינה מזיקה לתינוק.

דרכי טיפול

בדרך כלל, הטיפול בצהבת ילודים יינתן בהתאם לחומרתו של המצב. הדגש העיקרי והמרכזי הוא להיות במעקב אחר רמת הבילירובין בדמו של התינוק בימים הראשונים שלאחר הלידה. אם רמות הבילירובין גבוהות, ניתן לטפל בו באמצעות פוטותרפיה (טיפול באור), טיפול ניתן בבית החולים ושעושה שימוש באור אולטרא-סגול כדי לפרק את הצטברות הבילירובין. במקרים של צהבת חמורה, ייתכן שיהיה צורך בטיפול בהחלפת דם, כלומר – החלפת דמו של התינוק בדם תקין מתרומת דם.

סיכום

לסיכום, צהבת ילודים הינו מצב רפואי נפוץ אך תקין שלרוב אינו פוגע בתינוק. עם זאת, חשוב להיות בבקרה על המצב ולבצע את הבדיקות הנדרשות כדי שניתן יהיה להעניק לתינוק את הטיפול המתאים וההולם ביותר במקרה הצורך. רק בריאות, ושיהיה במזל!

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות